dilluns, 19 d’agost del 2024

Poesia i projecció de videos. Nit de l'art 2024.

Finalment aquí teniu els continguts de l'aportació de l'Associació fotogràfica de Sencelles a la nit de l'art 2024.



L'acte començà a les 21:30h del 8 d'agost amb la lectura de dos poemes propis per part de n'Elionor Pons Martorell, Campanet 1997. Acompanyada amb fons musical d'en Jaume Cuera.

Vet aquí ambdós poemes:

Porta oberta (a la Salut Mental). 2022 



Mala ferida. 2023

Crítica social constructiva a la dinàmica actual de les Illes Balears


Després en Jaume Cuera ens interpretà "Posada en infinit"


dilluns, 12 d’agost del 2024

Fotoperiodisme en punt de mira. Sencelles, 8 d'agost de 2024

Com ja anunciàrem en el seu moment, el passat 8 d'agost de 2024 va tenir lloc la xerrada oberta sobre el fotoperiodisme en temps de guerra a càrrec d'en Xavié Ferré, fotògraf freelance, el qual ens sorprengué amb la participació addicional de n'Eduardo Quiros Riesgo, fotògraf mexicà amb una dilatada experiència com a reporter gràfic en zones de conflicte.

Xavié Ferré i Eduardo Quiros

El col·loqui anà precedit de la projecció d'un video resum sobre les zones on ha treballat en Xavié, el qual ens il·lustrà posteriorment amb tota casta de detalls, anècdotes i vivències dures que tot periodista es pot trobar en situacions de violència i injustícia. El contrapunt l'oferia n'Eduardo qui com a periodista d'agència tenia una experiència amb matisos diferents a la d'en Xavié, que és periodista freelance.



Entre els temes abordats hi hagué les diferents maneres que té un fotoperiodista a l'hora d'abordar una notícia o escena. Per una banda tenim els límits que s'ha d'autoimposar, per l'altra la línia editorial de l'agència per a la qual treballa. Tampoc quedà en segon terme l'ètica periodística, el que interessa o no mostrar, al cap i a la fí l'equidistància i la imparcialitat són fites no sempre assolibles. Molt sovint no tot depenent del que vulgui fer el periodista, sinó dels límits imposats per les autoritats del país en conflicte i els exèrcits corresponents.

Al final però, tenim les víctimes que pateixen el pitjor, gent anònima que mor, queda mutilada i emocionalment desfeta. El ritme informatiu constant fa estentissa una notícia quan queda tapada per una altra que, desgraciadament, prové d'un altre part del món on ha sorgit l'enèssim conflicte.




diumenge, 4 d’agost del 2024

Fotoperiodisme en punt de mira. Xerrada col·loqui amb Xavié Ferré. 4 d'agost 2024

El diumenge 4 d'agost, 19h,  tendrem a la primera planta del Casal de Cultura de Can Garau una xerrada col·loqui d'en Xavié Ferré.

En Xavié és un fotògraf especialitzat en captar zones i fronteres de trànsit entre països en conflicte. Llocs on hi van a parar els refugiats de guerra entre d'altres.

La humanitat que es reflecteix en les seves fotografies no només és la dels qui pateixen el conflicte, sinó també la del propi autor amb l'empatia envers aquest sofriment.

La xerrada tendrà una introducció amb video il·lustratiu dels llocs en qüestió i de la importància del fotoperiodisme com a eina per a  crear consciència i denúncia de les massacres i patiments arreu del món.

No hi falteu!!


Xavié Ferré (1976, Palma), fotoperiodista freelance especialitzat en cobertures internacionals, ens mostra l'èxode de les persones refugiades a través del seu projecte: El pas de les sense nom, un projecte de llarga durada de llocs en diferents continents, amb la mateixa problemàtica les fugides forçoses de les seves cases tant per conflictes bèl·lics o de catàstrofes naturals. La xerrada és un recorregut pels diferents viatges a través de petites històries amb la projecció d'un audiovisual on ens porten a
unes realitats difícils de digerir.
Aquesta xerrada ens posa en dubte la falta de drets humans i els tractats no es compleixen per això la importància de xerrar fent una taula redona i de diàleg.

1-. Guerra Siriana. Davantera turc siriana (01/2015)
2-. Ruta de les (persones)refugiadas-Europa i Balcanes (02/2017)
3-. Altos Chiapas (Méxic) desplaçaments forçosos (02/2018)
4-. La freda davantera Polònia amb Bielorússia (11/2021)
5-. Ucraïna, davantera Ucraïna amb Rumanía (3/2022)
6-, Terratrèmol 7,8mw Turquía (02/2023)
7-. Palestina (11/2023) Me varen retenir a Chipre el servei secret israeli i no me varen
deixar pasar i me varen introduir en el seu sistema per no poder passar per ninguna
davantera.


Nit de l'art 2024

El proper 8 d'agost tendrem la tercera edició de la nit de l'art.

Començarem a les 21:30h amb un petit tast poètic a càrrec de N'Elionor Pons Martorell, Campanet, 1997. Poetessa jove i que s'està obrint pas amb una poesia molt crítica amb la societat actual i l'esdevenir de Mallorca i el seu entorn.

Seguierm a les 21:45 amb la projecció d'un nou recull fotogràfic/musical de fotos i videos d'alguns dels socis, que tant d'èxit tengué l'any passat.

Això sí, enguany canviam d'ubicació i estarem la Placeta de l'Obra, just al costat de l'església, un lloc molt singular i acollidor que el fa tan adequat per a petits esdeveniments com el nostre.

Vos hi esperam!



Accedeix al programa per a més informació sobre altres actes, ubicacions i llocs d'aparcament.